Земјоделски
Пазарен
Информативен
Систем

Цени

МакедонскиEnglish
Дали сте задоволни од ЗПИС веб страната?
Календар
Минатиот месец Јануари 2021 Наредниот месец
П В С Ч П С Н
week 53 1 2 3
week 1 4 5 6 7 8 9 10
week 2 11 12 13 14 15 16 17
week 3 18 19 20 21 22 23 24
week 4 25 26 27 28 29 30 31
  • Цени на жив добиток и месо
  • Цени на овошје и зеленчук
  • Цени на добиточна храна и житарки
  • Цени на тутун и маслодајни култури
  • Цени на сорти грозје и вино
  • Цени на млеко и млечни производи и јајца
  • Цени на земјоделски внесови
  • Цени на шеќер и мед

Цени на земјоделски производи за месец јануари 2018

organskaВо табела 1. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец јануари 2018/2017 година на зелените пазари во Р. Македонија

Табела 1: Цени на зеленчук и  овошје на зелените пазари

Зеленчук и овошје

Просечна најзастапена цена-јануари  2018

Просечна најзастапена цена-јануари  2017

Тренд на пораст / намалување изразен во %

АНАНАС

80

107.5

-25.58%

АРОНИЈА

135

200

-32.50%

БАДЕМ ЧИСТЕН

686.67

697.5

-1.55%

БАНАНА

55.9

51.45

+8.65%

ГРЕЈПФРУТ (Жолт)

60

55.71

+7.70%

Ајдаред

29.6

25.13

+17.79%

Грени Смит

42.46

26.4

+60.83%

Златен делишес

37.45

26.64

+40.58%

Јонаголд

29.22

23.67

+23.45%

Муцу

37.62

25.63

+46.78%

Црвен делишес

48.68

27.11

+79.56%

Чадел

28.75

26.25

+9.52%

ЈАПОНСКО ЈАБОЛКО

28.33

37.78

-25.01%

КАЛИНКА

63.89

65

-1.71%

КИВИ

55.89

51.76

+7.98%

КРУША

80.08

95.42

-16.08%

ЛЕШНИК

728.57

894.58

-18.56%

ЛИМОН

60.58

60.77

-0.31%

МАНДАРИНА

49.36

46.52

+6.10%

ОРЕВ

589.76

522.67

+12.84%

ПОРТОКАЛ

38.38

36.2

+6.02%

ГРЕЈПФРУТ (Црвен)

43

49.58

-13.27%

БЕЛА ПИПЕРКА

126.43

160.71

-21.3%

БРОКОЛИ

77.64

123

-36.9%

ГРАВ

140.71

135.91

+3.5%

ДОМАТ

83.91

111.93

-25.0%

ЗЕЛЕНА САЛАТА (парче)

20.26

23.12

-12.4%

ЗЕЛКА

18.17

19.67

-7.6%

КАРФИОЛ

48.13

120

-59.9%

КИКИРИКИ (Зрно)

155

143.33

+8.1%

КИКИРИКИ (Лушпа)

110

121.25

-9.3%

КОМПИР

24.51

24.97

-1.8%

КРАСТАВИЦА

99.05

142.5

-30.5%

ЛЕЌА

101.6

99.17

+2.5%

ЛУК

201.11

217.33

-7.5%

ЛУТА ПИПЕРКА

196.67

198.75

-1.0%

МАСЛИНКИ

190

196

-3.1%

ОРИЗ

61.33

68.11

-10.0%

ПРАЗ (парче)

7.88

8.19

-3.8%

СПАНАЌ

43.85

66.79

-34.3%

ТИКВА

21.37

18.45

+15.8%

ЦВЕКЛО

32

32.89

-2.7%

ЦЕЛЕР

102.67

94.38

+8.8%

Во табела 2. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец јануари 2018/2017 година на пазарите на големо во Р. Македонија

Табела 1: Цени на зеленчук и  овошје на пазарите на големо

Зеленчук и овошје

Просечна најзастапена цена-јануари 2018

Просечна најзастапена цена-јануари 2017

Тренд на пораст / намалување изразен во %

БАНАНА

50.75

43.25

+17.3%

ГРЕЈПФРУТ (Жолт)

35

41.00

-14.6%

Ајдаред

23.38

18.75

+24.7%

Златен делишес

27.38

20.75

+32.0%

Јонаголд

23.75

19.50

+21.8%

Муцу

26.38

20.75

+27.1%

Црвен делишес

34.25

21.25

+61.2%

КАЛИНКА

50.25

67.50

-25.6%

КИВИ

41.5

43.75

-5.1%

КРУША

68.63

72.50

-5.3%

ЛИМОН

44.38

48.75

-9.0%

МАНДАРИНА

40.63

37.00

+9.8%

ОРЕВ

435

400.00

+8.8%

ПОРТОКАЛ

25.38

24.50

+3.6%

ГРЕЈПФРУТ (Црвен)

34.5

40.00

-13.8%

БЕЛА ПИПЕРКА

105

133.75

-21.5%

БРОКОЛИ

50

117.50

-57.4%

ГРАВ

99.38

100.00

-0.6%

ДОМАТ

73.13

95.00

-23.0%

ЗЕЛКА

8.92

10.25

-13.0%

КОМПИР

15.25

17.50

-12.9%

КРАСТАВИЦА

76.25

122.50

-37.8%

КРОМИД

13.75

17.75

-22.5%

ЛУК

173.75

200.00

-13.1%

МАСЛИНКИ

160

180.00

-11.1%

MOPKOB

21.88

21.50

+1.8%

ОРИЗ

47.75

57.50

-17.0%

ПРАЗ (парче)

4.34

7.75

-44.0%

ТИКВА

20

19.00

+5.3%

ЦВЕКЛО

17.13

20.00

-14.4%

*Податоците за продажната цена за нето килограм или парче зеленчук и овошје која ја плаќа потрошувачот на пазарите на мало и големо, се прибираат два пати неделно, пазарниот ден и третиот ден по пазарниот. Се прибираат податоци за минимална, максимална и најзастапена цена (најзастапена цена е онаа цена која најчесто се повторува кај одреден производ, на одреден пазар, без оглед на квалитетот на производот). Цените се изразуваат во денари за килограм изразени на две децимали.

Податоците од пазарите на мало(зелените пазари) се прибрани од : Бит пазар-Скопје, Зелено пазарче- Скопје, Буњаковец-Скопје, Ѓорче Петров-Скопје Зелен пазар-Охрид,  Зелен пазар –Велес, Пазар- Битола, Пазар Струмица,Зелен пазар-Штип, Пазар-Пробиштип, Пазар-Радовиш, Пазар-Неготино, Зелен пазар Гостивар.

Податоците од пазарите на големо(кванташките пазари) се прибрани од:Скопје и Струмица.

Линкови
mzsv
Ипард
STIPS
AMISCG
TISUP
CBOT
AEX
usda
cheap soccer cleats cheap soccer shoes soccer shoes near me mercurial soccer cleats indoor soccer shoes adidas mercurial soccer cleats nike mercurial superfly adidas soccer shoes kids soccer cleats cheap soccer cleats cheap soccer shoes soccer shoes near me mercurial soccer cleats nike mercurial superfly adidas soccer shoes kids soccer cleats adidas trainers hogan outlet online shop hjc modular helmet icon motorcycle boots adidas shoes sale air jordan basketball shoes red bottom shoes christian louboutin gaerne cycling shoes hjc motorcycle helmets hogan outlet icon motorcycle jacket macna cooling vest moncler jacket sale moose racing pants nike shoes online nolan motorcycle helmets