Agricultural
Market
Information
System

Prices

МакедонскиEnglish
Are you satisfied with the AMIS web page?
  • Livestock and meat prices
  • Fruit and vegetables prices
  • Animal feed and grains prices
  • Tobacco and oil crops prices
  • Grapes and wine prices
  • Milk , milk products and eggs prices
  • Agricultural inputs prices
  • Sugar and honey prices

Цени на земјоделски производи за месец февруари 2018

There are no translations available.

esen ovosjeВо табела 1. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец февруари 2018/2017 година на зелените пазари во Р. Македонија

Табела 1: Цени на зеленчук и овошје на зелените пазари

Зеленчук и овошје

Просечна најзастапена цена-февруари 2018

Просечна најзастапена цена-февруари 2017

Тренд на пораст / намалување изразен во %

АНАНАС

100

107.5

-6.98%

БАДЕМ ЧИСТЕН

665

625

+6.40%

БАНАНА

60.56

54.41

+11.30%

ГРЕЈПФРУТ (ЖОЛТ)

57.22

54.52

+4.95%

АЈДАРЕД

32.81

24.52

+33.81%

ГРЕНИ СМИТ

49.05

29.38

+66.95%

ЗЛАТЕН ДЕЛИШЕС

46

25.33

+81.60%

ЈОНАГОЛД

34.03

23.33

+45.86%

МУЦУ

45.67

26.96

+69.40%

ЧАДЕЛ

27.5

24.04

+14.39%

КАЛИНКА

90

77.5

+16.13%

КИВИ

60.46

58.6

+3.17%

КРУША

94.63

88.72

+6.66%

ЛЕШНИК

666.67

716.88

-7.00%

ЛИМОН

62.33

63.06

-1.16%

МАНДАРИНА

55.37

50.69

+9.23%

ОРЕВ

604.44

505.94

+19.47%

ПОРТОКАЛ

37.78

34.2

+10.47%

ГРЕЈПФРУТ (ЦРВЕН)

49.17

52

-5.44%

БЕЛА ПИПЕРКА

141.92

163.61

-13.3%

БРОКОЛИ

87.36

118.01

-26.0%

ГРАВ

142.11

143.3

-0.8%

ДОМАТ

89.19

102.84

-13.3%

ЗЕЛЕНА САЛАТА

20.85

22.97

-9.2%

ЗЕЛКА

17.31

20.05

-13.7%

КАРФИОЛ

55.67

150

-62.9%

КИКИРИКИ (Зрно)

140

155

-9.7%

КОМПИР

25.48

26.55

-4.0%

КРАСТАВИЦА

116.79

144.55

-19.2%

КРОМИД

26.79

28.07

-4.6%

ЛЕЌА

97.14

108.06

-10.1%

ЛУК

203.33

237

-14.2%

МАГДОНОС (Китка)

11.46

16.83

-31.9%

МАСЛИНКИ

195

186.67

+4.5%

MOPKOB

36.04

38.25

-5.8%

ОРИЗ

63.52

67.5

-5.9%

ПАШКАНАТ

92.78

131.67

-29.5%

ПРАЗ (парче)

8.53

8.86

-3.7%

СПАНАЌ

46.37

63.95

-27.5%

ТИКВА

22

20.83

+5.6%

ТИКВИЦА

116.67

183.34

-36.4%

ЦВЕКЛО

33.99

32.04

+6.1%

ЦЕЛЕР

87.22

95

-8.2%

Во табела 2. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец февруари 2018/2017 година на пазарите на големо во Р. Македонија

Табела 1: Цени на зеленчук и овошје на пазарите на големо

Зеленчук и овошје

Просечна најзастапена цена-февруари 2018

Просечна најзастапена цена-февруари 2017

Тренд на пораст / намалување изразен во %

БАНАНА

58.5

47.94

+22.0%

ГРЕЈПФРУТ (ЖОЛТ)

38.25

41.34

-7.5%

АЈДАРЕД

26.59

19.46

+36.6%

ЗЛАТЕН ДЕЛИШЕС

28.34

22.30

+27.1%

ЈОНАГОЛД

27.34

21.17

+29.1%

МУЦУ

29.29

21.27

+37.7%

ЦРВЕН ДЕЛИШЕС

30

26.2

+14.5%

КАЛИНКА

80

67

+19.4%

КИВИ

41.25

51.30

-19.6%

КРУША

75

85

-11.8%

ЛЕШНИК

650

650

0.0%

ЛИМОН

48.75

52.17

-6.6%

МАНДАРИНА

46.88

42.34

+10.7%

ОРЕВ

462.5

400

+15.6%

ПОРТОКАЛ

32.88

26.67

+23.3%

ГРЕЈПФРУТ (ЦРВЕН)

35

39.00

-10.3%

БЕЛА ПИПЕРКА

128.75

133.67

-3.7%

БРОКОЛИ

41.88

71.25

-41.2%

ГРАВ

103.75

113.33

-8.5%

ДОМАТ

62.75

81.50

-23.0%

ЗЕЛЕНА САЛАТА (парче)

13.25

16.45

-19.5%

ЗЕЛКА

9.88

9.90

-0.2%

КАРФИОЛ

35.84

88

-59.3%

КОМПИР

16.63

18.67

-10.9%

КРАСТАВИЦА

104.38

127.00

-17.8%

КРОМИД

15.13

16.57

-8.7%

ЛУК

173.75

208.34

-16.6%

МАСЛИНКИ

167.5

180

-6.9%

MOPKOB

21.88

24.40

-10.3%

ОРИЗ

47.88

54.33

-11.9%

ПРАЗ (парче)

4.92

6.12

-19.6%

СПАНАЌ

30.63

50.00

-38.7%

ТИКВА

20

15.00

+33.3%

ЦВЕКЛО

17.25

15.92

+8.4%

*Податоците за продажната цена за нето килограм или парче зеленчук и овошје која ја плаќа потрошувачот на пазарите на мало и големо, се прибираат два пати неделно, пазарниот ден и третиот ден по пазарниот. Се прибираат податоци за минимална, максимална и најзастапена цена (најзастапена цена е онаа цена која најчесто се повторува кај одреден производ, на одреден пазар, без оглед на квалитетот на производот). Цените се изразуваат во денари за килограм изразени на две децимали.

Податоците од пазарите на мало(зелените пазари) се прибрани од : Бит пазар-Скопје, Зелено пазарче- Скопје, Буњаковец-Скопје, Ѓорче Петров-Скопје Зелен пазар-Охрид, Зелен пазар –Велес, Пазар- Битола, Пазар Струмица,Зелен пазар-Штип, Пазар-Пробиштип, Пазар-Радовиш, Пазар-Неготино, Зелен пазар Гостивар.

Податоците од пазарите на големо(кванташките пазари) се прибрани од:Скопје и Струмица.

Links
mzsv
Ипард
STIPS
AMISCG
TISUP
CBOT
AEX
usda
cheap soccer cleats cheap soccer shoes soccer shoes near me mercurial soccer cleats indoor soccer shoes adidas mercurial soccer cleats nike mercurial superfly adidas soccer shoes kids soccer cleats cheap soccer cleats cheap soccer shoes soccer shoes near me mercurial soccer cleats nike mercurial superfly adidas soccer shoes kids soccer cleats adidas trainers hogan outlet online shop hjc modular helmet icon motorcycle boots adidas shoes sale air jordan basketball shoes red bottom shoes christian louboutin gaerne cycling shoes hjc motorcycle helmets hogan outlet icon motorcycle jacket macna cooling vest moncler jacket sale moose racing pants nike shoes online nolan motorcycle helmets