Споредбени цени на зеленчук и овошје Македонија-регион

zele i ovosj2017Во  изминатата недела од месец јуни, се забележува зголемена  понуда од сезонски зеленчук и овошје на пазарите на мало во Р. Македонија. 

Доминантна улога завземаат: доматите, пиперките и краставиците кај кои бележиме тренд на намалување на цените.

Слична ситуација имаме и кај овошјето, посебно кај лубениците, кај кои споредено со изминатите недели имаме забрзан пад на цената.

Во табела се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во 24 недела (11 до 18 јуни 2018 година) од зелените пазари (пазарите на мало) во Р. Македонија и регионот

Зеленчук и овошје

Македонија

Србија

Хрватска

Бугарија

Зелка

34,4

36,2

69,2

35

Домат

38,8

51,7

112

68,7

Краставица

30

28,5

81

53

Компир

29,7

25,8

40,6

34,3

Пипер-благ

52,9

77,5

137,4

83,7

Јагода

90,7

98,2

176,4

147

Лубеница

40

41,3

71,5

/

Цреша

62,6

77,5

165

84

Праска

40

51,6

130

/

Кајсија

70

103,3

163

72

*цените се изразени во денари за килограм