Земјоделски
Пазарен
Информативен
Систем

Цени

МакедонскиEnglish
  • Цени на жив добиток и месо
  • Цени на овошје и зеленчук
  • Цени на добиточна храна и житарки
  • Цени на тутун и маслодајни култури
  • Цени на сорти грозје и вино
  • Цени на млеко и млечни производи и јајца
  • Цени на земјоделски внесови
  • Цени на шеќер и мед

Цени на овошје и зеленчук на пазарите на мало и големо за месец август 2017/2016 година

povrceКарактеристика за изминатиот месец е појавата на трпезните сорти на грозје на зелените пазарите, што се должи на високите температури во изминатиот период кои предизвикаа порано зреење на грозјето.  Трендот на намалување на цените кај бостанот и јужното овошје на пазарите на големо и мало, продолжи и за месец август додека  кај сливите, јаболките и грозјето имаме зголемување на цената. Кај зеленчукот на кванташките пазари бележиме пораст на цената кај скоро сите земјоделски производи, освен кај брокулата, кромидот и оризот каде имаме благо намалување.На пазарот на мало, најголем пораст на цената од 19% имаме кај краставицата, додека драстично намалување од скоро 23% имаме кај модриот патлиџан

Во табела 1. се прикажани цените на овошјето во месец-август2017/2016 година на пазарите на големо во Р. Македонија

Табела 1: Цени на овошје на  пазарите на големо

 

ОВОШЈЕ

Просечна најзастапена цена-август 2017

Просечна најзастапена цена-август 2016

Тренд на пораст / намалување изразен во %

БАНАНА

39.25

51.25

-23.4%

БЕЛО ГРОЗЈЕ

25.88

25.75

+0,5%

ЦРНО ГРОЗЈЕ

27.63

27

+2.3%

ДИЊА

13.13

14.25

-7.9%

Ајдаред

30.67

26.25

+16.8%

Грени Смит

35

35

0.0%

Златен делишес

35

25

+40.0%

Муцу

28.75

25

+15.0%

КРУША

57.5

52.50

+9.5%

ЛИМОН

95.63

125

-23.5%

ЛУБЕНИЦА

6.88

7.50

-8.3%

НЕКТАРИНА

27.5

35

-21.4%

ОРЕВ

350

375

-6.7%

ПОРТОКАЛ

42

37

+13.5%

ПРАСКА

29.38

27.50

+6.8%

СЛИВА

21.63

16.75

+29.1%

*цените се изразени во ден/кгр.

Во табела 2. се прикажани цените на овошјето во месец-август2017/2016 година на зелените пазари во Р. Македонија

Табела 2: Цени на овошјето на  пазарите на мало

 

ОВОШЈЕ

Просечна најзастапена цена-август  2017

Просечна најзастапена цена-август   2016

Тренд на пораст / намалување изразен во %

БАДЕМ ЧИСТЕН

611.11

750

-18.52%

БАНАНА

49.32

59.69

-17.37%

БОРОВИНКА

200

262.5

-23.81%

БЕЛО ГРОЗЈЕ

39.69

36

+10.25%

ЦРНО ГРОЗЈЕ

41.56

38.52

+7.89%

ДИЊА

21.37

22.09

-3.26%

ДРЕНКИ

40

40

0.00%

Ајдаред

40

30.7

+30.29%

Златен делишес

45.83

34.72

+32.00%

Муцу

39.38

30.83

+27.73%

КАПИНА

163

108.75

+49.89%

КРУША

55.94

66.84

-16.31%

ЛЕШНИК

658.33

731.56

-10.01%

ЛИМОН

102.71

157.18

-34.65%

ЛУБЕНИЦА

9.32

10.3

-9.51%

МАЛИНА

162.22

175.5

-7.57%

НЕКТАРИНА

39.88

49.5

-19.43%

ОРЕВ

500

454.67

+9.97%

ПОРТОКАЛ

50.42

51.42

-1.94%

ПРАСКА

28.75

34.76

-17.29%

СЛИВА

28.45

25.81

+10.23%

СМОКВА

50

40.8

+22.55%

*цените се изразени во ден/кгр.

Во табела 3. се прикажани цените на зеленчук во месец -август 2017/2016 година на пазарите на големо во Р. Македонија

Табела 3: Цени на зеленчук на  пазарите на големо

 

Зеленчук

Просечна најзастапена цена-август -2017

Просечна најзастапена цена-август  2016

Тренд на пораст / намалување изразен во %

БЕЛА ПИПЕРКА

27.25

22.75

+19.78%

БОРАНИЈА

50

40

+25.00%

БРОКОЛИ

77.5

80

-3.13%

ГРАВ

107.5

95

+13.16%

ДОМАТ

26.75

26.25

+1.90%

ЗЕЛКА

15.88

11.75

+35.15%

КОМПИР

15.88

14.5

+9.52%

КРАСТАВИЦА

34.63

20.5

+68.93%

КРОМИД

15.13

16

-5.44%

ЛУК

192.5

145

+32.76%

ЛУТА ПИПЕРКА

26.38

22

+19.91%

МОДАР ПАТЛИЏАН

19.38

18.75

+3.36%

MOPKOB

25.38

19.5

+30.15%

ОРИЗ

51.13

55

-7.04%

ЦВЕКЛО

15.8

13.75

+14.91%

ЦРВЕНА ПИПЕРКА (Ајварка)

35

25

+40.00%

*цените се изразени во ден/кгр.

Во табела 4. се прикажани цените на зеленчукот во месец -август 2017/2016 година на зелените пазари во Р. Македонија

Табела 4: Цени на зеленчук на  пазарите на мало

Зеленчук

Просечна најзастапена цена-август   2017

Просечна најзастапена цена-август   2016

Тренд на пораст / намалување изразен во %

БЕЛА ПИПЕРКА

34.95

34.39

+1.6%

БОРАНИЈА

63.33

52.6

+20.4%

БРОКОЛИ

116.67

121.81

-4.2%

ГРАВ

139.38

132.4

+5.3%

ДОМАТ

36.09

39.75

-9.2%

ЗЕЛКА

21.36

21.12

+1.1%

КИКИРИКИ (Зрно)

158.33

156

+1.5%

КОМПИР

22.34

22

+1.5%

КОРНИШОНИ

18.33

20

-8.4%

КРАСТАВИЦА

37.08

31.06

+19.4%

КРОМИД

23.96

26.6

-9.9%

ЛУК

199.88

173.9

+14.9%

ЛУТА ПИПЕРКА

33.75

39.9

-15.4%

МАСЛИНКИ

197.92

217.7

-9.1%

МОДАР ПАТЛИЏАН

30

38.7

-22.5%

MOPKOB

35.63

35.22

+1.2%

ОРИЗ

62.71

70.55

-11.1%

ПРАЗ (парче)

11

11

0.0%

ТИКВИЦА

30

30.13

-0.4%

ЦВЕКЛО

30.14

29.85

+1.0%

ЦРВЕНА ПИПЕРКА (Ајварка)

37.5

37.77

-0.7%

*Податоците за продажната цена за нето килограм или парче зеленчук и овошје која ја плаќа потрошувачот на пазарите на мало и големо, се прибираат два пати неделно, пазарниот ден и третиот ден по пазарниот. Се прибираат податоци за минимална, максимална и најзастапена цена (најзастапена цена е онаа цена која најчесто се повторува кај одреден производ, на одреден пазар, без оглед на квалитетот на производот).Цените се изразуваат во денари за килограм изразени на две децимали.

Податоците од пазарите на големо(кванташки пазари) се од пазарите во Скопје и Струмица.

Податоците од пазарите на мало(зелените пазари) се прибрани од :Бит пазар-Скопје, Зелено пазарче- Скопје, Буњаковец-Скопје, Зелен пазар-Охрид,  Зелен пазар –Велес, Пазар- Битола, Зелен пазар-Штип, Пазар-Пробиштип, Пазар-Радовиш, Пазар-Неготино, Зелен пазар - Гостивар

*Препишување, копирање,  дистрибуција и размена на податоците без одобрување на ЗПИС, претставува повреда на авторските права и се казнува со закон!

Изработил: Горан Димовски -Советник за ЗПИС

Линкови
mzsv
Ипард
STIPS
AMISCG
TISUP
CBOT
AEX
usda
cheap soccer cleats cheap soccer shoes soccer shoes near me mercurial soccer cleats indoor soccer shoes adidas mercurial soccer cleats nike mercurial superfly adidas soccer shoes kids soccer cleats cheap soccer cleats cheap soccer shoes soccer shoes near me mercurial soccer cleats nike mercurial superfly adidas soccer shoes kids soccer cleats adidas trainers hogan outlet online shop hjc modular helmet icon motorcycle boots adidas shoes sale air jordan basketball shoes red bottom shoes christian louboutin gaerne cycling shoes hjc motorcycle helmets hogan outlet icon motorcycle jacket macna cooling vest moncler jacket sale moose racing pants nike shoes online nolan motorcycle helmets