Земјоделски
Пазарен
Информативен
Систем

Цени

МакедонскиEnglish
  • Цени на жив добиток и месо
  • Цени на овошје и зеленчук
  • Цени на добиточна храна и житарки
  • Цени на тутун и маслодајни култури
  • Цени на сорти грозје и вино
  • Цени на млеко и млечни производи и јајца
  • Цени на земјоделски внесови
  • Цени на шеќер и мед

Цени на земјоделски производи за месец ноември 2017

zelencuk 2015Карактеристика за изминатиот месец е зголемената цена на  јаболкото споредено со истиот период лани, како на пазарите на мало така и на пазарите на големо, што се должи на послабата понуда. Ова се должи на раните пролетни мразеви кои го зафатија Ресенско – Преспанскиот рергион.

Во табела 1. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец ноември 2017/2016 година на зелените пазари во Р. Македонија

Табела 1: Цени на зеленчук и  овошје на зелените пазари

 

Зеленчук и овошје

Просечна најзастапена цена-ноември  2017

Просечна најзастапена цена-ноември  2016

Тренд на пораст / намалување изразен во %

БЕЛА ПИПЕРКА

33.25

39.66

-16.2%

БОРАНИЈА

73

57

+28.1%

БРОКОЛИ

71.47

95.35

-25.0%

ГРАВ

142.47

136.7

+4.2%

ДОМАТ

38.67

38.22

+1.2%

ЗЕЛКА

18.86

16.23

+16.2%

КАРФИОЛ

29.47

34.77

-15.2%

КИКИРИКИ (Зрно)

130

153.33

-15.2%

КОМПИР

23.38

23.27

+0.5%

КОРНИШОНИ

40.09

39.36

+1.9%

КРАСТАВИЦА

48.03

58.57

-18.0%

КРОМИД

25.34

27.88

-9.1%

ЛУК

204.98

197.63

+3.7%

МОДАР ПАТЛИЏАН

28.47

51.03

-44.2%

MOPKOB

34.34

33.97

+1.1%

ОРИЗ

63.13

67.95

-7.1%

ПРАЗ (парче)

7.59

7.44

+2.0%

СПАНАЌ

44.05

48.7

-9.5%

ТИКВА

19.72

18.66

+5.7%

ТИКВИЦА

63.5

66.75

-4.9%

ФЕФЕРОНИ

39.59

40

-1.0%

ЦВЕКЛО

32.87

30.69

+7.1%

ЦЕЛЕР

83.64

91.89

-9.0%

ЦРВЕНА ПИПЕРКА (Ајварка)

26.47

30.44

-13.0%

АРОНИЈА

138.89

162.22

-14.38%

БАДЕМ ЧИСТЕН

683.33

750

-8.89%

БАНАНА

48.47

50.86

-4.70%

Ајдаред

31.24

24.67

+26.63%

Златен делишес

38.59

26.93

+43.30%

Јонаголд

32.22

25.31

+27.30%

Муцу

36.39

26.87

+35.43%

Црвен делишес

41.95

27.41

+53.05%

ЈАПОНСКО ЈАБОЛКО

32.46

32.6

-0.43%

КАЛИНКА

54.04

48.7

+10.97%

КИВИ

63.79

50.3

+26.82%

КРУША

70.72

69.75

+1.39%

ЛЕШНИК

687.5

766.67

-10.33%

ЛИМОН

60.52

59.14

+2.33%

МАНДАРИНА

46.86

43.11

+8.70%

МУШМУЛА

34

35.21

-3.44%

ОРЕВ

578.82

475.17

+21.81%

ПОРТОКАЛ

45.04

43.65

+3.18%

ГРЕЈПФРУТ (Црвен)

50.75

65.03

-21.96%

Во табела 2. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец ноември 2017/2016 година на пазарите на големо во Р. Македонија

Табела 1: Цени на зеленчук и  овошје на пазарите на големо

 

Зеленчук и овошје

Просечна најзастапена цена-ноември  -2017

Просечна најзастапена цена-ноември   2016

Тренд на пораст - намалување изразен во %

БЕЛА ПИПЕРКА

26.1

25.94

+0.6%

БРОКОЛИ

42

36.45

+15.2%

ГРАВ

101.25

100

+1.3%

ДОМАТ

24

17.14

+40.0%

ЗЕЛКА

11.9

7.67

+55.1%

КАРФИОЛ

16.43

19.46

-15.6%

КОМПИР

15.74

13.94

+12.9%

КОРНИШОНИ

31

20.6

+50.5%

КРАСТАВИЦА

39.1

44.5

-12.1%

КРОМИД

15.3

13.84

+10.5%

ЛУК

187

170.84

+9.5%

MOPKOB

23.2

18.4

+26.1%

ОРИЗ

47.5

54.67

-13.1%

ПРАЗ (парче)

4.7

4.75

-1.1%

ТИКВА

14.5

15

-3.3%

ЦВЕКЛО

16.7

15

+11.3%

ЦРВЕНА ПИПЕРКА (Ајварка)

24.37

24.1

+1.1%

БАНАНА

41.78

44.14

-5.3%

ЈАБОЛКО

Ајдаред

23.53

16.07

+46.4%

ЈАБОЛКО

Златен делишес

26.9

18.46

+45.7%

ЈАБОЛКО

Јонаголд

24.04

16.45

+46.1%

ЈАБОЛКО

Муцу

26.8

18.64

+43.8%

ЈАБОЛКО

Црвен делишес

28.05

18.77

+49.4%

ЈАПОНСКО ЈАБОЛКО

20.75

20.00

+3.8%

КАЛИНКА

46.8

41.34

+13.2%

КИВИ

53.25

37.34

+42.6%

КРУША

60.9

58.17

+4.7%

ЛИМОН

46.2

40.84

+13.1%

МАНДАРИНА

32.85

28.14

+16.7%

ПОРТОКАЛ

34.8

27.50

+26.5%

*Податоците за продажната цена за нето килограм или парче зеленчук и овошје која ја плаќа потрошувачот на пазарите на мало и големо, се прибираат два пати неделно, пазарниот ден и третиот ден по пазарниот. Се прибираат податоци за минимална, максимална и најзастапена цена (најзастапена цена е онаа цена која најчесто се повторува кај одреден производ, на одреден пазар, без оглед на квалитетот на производот). Цените се изразуваат во денари за килограм изразени на две децимали.

Податоците од пазарите на мало(зелените пазари) се прибрани од : Бит пазар-Скопје, Зелено пазарче- Скопје, Буњаковец-Скопје, Ѓорче Петров-Скопје Зелен пазар-Охрид,  Зелен пазар –Велес, Пазар- Битола, Пазар Струмица,Зелен пазар-Штип, Пазар-Пробиштип, Пазар-Радовиш, Пазар-Неготино, Зелен пазар Гостивар.

Податоците од пазарите на големо(кванташките пазари) се прибрани од:Скопје и Струмица.

Линкови
mzsv
Ипард
STIPS
AMISCG
TISUP
CBOT
AEX
usda
cheap soccer cleats cheap soccer shoes soccer shoes near me mercurial soccer cleats indoor soccer shoes adidas mercurial soccer cleats nike mercurial superfly adidas soccer shoes kids soccer cleats cheap soccer cleats cheap soccer shoes soccer shoes near me mercurial soccer cleats nike mercurial superfly adidas soccer shoes kids soccer cleats adidas trainers hogan outlet online shop hjc modular helmet icon motorcycle boots adidas shoes sale air jordan basketball shoes red bottom shoes christian louboutin gaerne cycling shoes hjc motorcycle helmets hogan outlet icon motorcycle jacket macna cooling vest moncler jacket sale moose racing pants nike shoes online nolan motorcycle helmets