Земјоделски
Пазарен
Информативен
Систем

Цени

МакедонскиEnglish
Дали сте задоволни од ЗПИС веб страната?
Календар
Минатиот месец Септември 2022 Наредниот месец
П В С Ч П С Н
week 35 1 2 3 4
week 36 5 6 7 8 9 10 11
week 37 12 13 14 15 16 17 18
week 38 19 20 21 22 23 24 25
week 39 26 27 28 29 30
  • Цени на жив добиток и месо
  • Цени на овошје и зеленчук
  • Цени на добиточна храна и житарки
  • Цени на тутун и маслодајни култури
  • Цени на сорти грозје и вино
  • Цени на млеко и млечни производи и јајца
  • Цени на земјоделски внесови
  • Цени на шеќер и мед

Цени на земјоделски производи за месец март 2018

organskaВо табела 1. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец март 2018/2017 година

на зелените пазари во Р. Македонија

Табела 1: Цени на зеленчук и овошје на зелените пазари

Зеленчук и овошје

Просечна најзастапена цена-март 2018

Просечна најзастапена цена-март 2017

Тренд на пораст / намалување изразен во %

БЕЛА ПИПЕРКА

151.67

166.41

-8.9%

БРОКОЛИ

83.3

103.46

-19.5%

ГРАВ

133.51

143.37

-6.9%

ДОМАТ

82.62

83.85

-1.5%

ЗЕЛЕНА САЛАТА (парче)

20.46

21.29

-3.9%

ЗЕЛКА

19.65

21.44

-8.3%

КАРФИОЛ

95

106.25

-10.6%

КОМПИР

26.12

26.16

-0.2%

КРАСТАВИЦА

87.98

89.39

-1.6%

КРОМИД

26.44

27.08

-2.4%

ЛЕЌА

96.67

105.5

-8.4%

ЛУК

195.8

243.46

-19.6%

ЛУТА ПИПЕРКА

225.42

258.48

-12.8%

МАСЛИНКИ

193.33

180

+7.4%

MOPKOB

36

34.47

+4.4%

ОРИЗ

67.08

65.87

+1.8%

ПАШКАНАТ

94.05

100.95

-6.8%

ПРАЗ (парче)

8.42

8.51

-1.1%

СПАНАЌ

41.75

38.24

+9.2%

ЦВЕКЛО

34.5

31.38

+9.9%

БАДЕМ ЧИСТЕН

590.42

711.11

-16.97%

БАНАНА

64.36

55.86

+15.22%

ГРЕЈПФРУТ (Жолт)

62.14

55.96

+11.04%

АЈДАРЕД

35.58

23.04

+54.43%

ЗЛАТЕН ДЕЛИШЕС

45.71

25.16

+81.68%

ЈОНАГОЛД

31.5

22.36

+40.88%

МУЦУ

47.14

26.06

+80.89%

ЈАГОДА

209.5

239.33

-12.46%

КИВИ

60.6

57.92

+4.63%

КРУША

90.67

100.2

-9.51%

ЛЕШНИК

670.09

773.33

-13.35%

ЛИМОН

65.1

68.37

-4.78%

МАНДАРИНА

61.17

52.07

+17.48%

ОРЕВ

598.09

504.44

+18.57%

ПОРТОКАЛ

43.91

39.32

+11.67%

ГРЕЈПФРУТ (Црвен)

50.33

61.58

-18.27%

Во табела 2. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец март 2018/2017 година на пазарите на големо во Р. Македонија

Табела 1: Цени на зеленчук и овошје на пазарите на големо

Овошје и зеленчук

Просечна најзастапена цена-март 2018

Просечна најзастапена цена-март 2017

Тренд на пораст / намалување изразен во %

БАДЕМ ЧИСТЕН

610

500.00

+22.0%

БАНАНА

58.96

47.84

+23.2%

ГРЕЈПФРУТ (Жолт)

35.33

41.00

-13.8%

АЈДАРЕД

27.84

19.92

+39.8%

ЗЛАТЕН ДЕЛИШЕС

32.09

21.09

+52.2%

ЈОНАГОЛД

28.84

21.00

+37.3%

МУЦУ

30.84

21.75

+41.8%

КИВИ

40

47.50

-15.8%

КРУША

76.59

82.92

-7.6%

ЛЕШНИК

600

616.67

-2.7%

ЛИМОН

48.54

50.84

-4.5%

МАНДАРИНА

50.71

42.25

+20.0%

ОРЕВ

446.67

416.67

+7.2%

ПОРТОКАЛ

30.75

27.00

+13.9%

ГРЕЈПФРУТ (Црвен)

33.33

45.67

-27.0%

БЕЛА ПИПЕРКА

113.96

132.50

-14.0%

БРОКОЛИ

49.17

33.75

+45.7%

ГРАВ

95.21

103.33

-7.9%

ДОМАТ

65.84

65.00

+1.3%

ЗЕЛЕНА САЛАТА (парче)

 

10

 

11.25

 

-11.1%

ЗЕЛКА

11.25

8.25

+36.4%

ЗЕЛКА (млада-пролетна)

35.84

42.50

-15.7%

КАРФИОЛ

40

80.00

-50.0%

КОМПИР

15

17.25

-13.0%

КРАСТАВИЦА

61.5

67.50

-8.9%

КРОМИД

14.59

17.17

-15.0%

ЛУК

172.09

206.67

-16.7%

MOPKOB

21.75

22.50

-3.3%

ОРИЗ

47.59

56.67

-16.0%

ПРАЗ (парче)

5.13

5.92

-13.3%

СПАНАЌ

24.25

25.42

-4.6%

ЦВЕКЛО

15.5

13.59

+14.1%

*Податоците за продажната цена за нето килограм или парче зеленчук и овошје која ја плаќа потрошувачот на пазарите на мало и големо, се прибираат два пати неделно, пазарниот ден и третиот ден по пазарниот. Се прибираат податоци за минимална, максимална и најзастапена цена (најзастапена цена е онаа цена која најчесто се повторува кај одреден производ, на одреден пазар, без оглед на квалитетот на производот). Цените се изразуваат во денари за килограм изразени на две децимали.

Податоците од пазарите на мало(зелените пазари) се прибрани од : Бит пазар-Скопје, Зелено пазарче- Скопје, Буњаковец-Скопје, Ѓорче Петров-Скопје Зелен пазар-Охрид, Зелен пазар –Велес, Пазар- Битола, Пазар Струмица,Зелен пазар-Штип, Пазар-Пробиштип, Пазар-Радовиш, Пазар-Неготино, Зелен пазар Гостивар.

Податоците од пазарите на големо(кванташките пазари) се прибрани од:Скопје и Струмица.

Временска Прогноза

You have entered an nonexistent WOEID. You must go to Yahoo Weather Channel and search your Location by name or zip code. At the end of the browser link you will find the WOEID code that you need to add to the admin section of the module.
Линкови
mzsv
Ипард
STIPS
AMISCG
TISUP
CBOT
AEX
usda
cheap soccer cleats cheap soccer shoes soccer shoes near me mercurial soccer cleats indoor soccer shoes adidas mercurial soccer cleats nike mercurial superfly adidas soccer shoes kids soccer cleats cheap soccer cleats cheap soccer shoes soccer shoes near me mercurial soccer cleats nike mercurial superfly adidas soccer shoes kids soccer cleats adidas trainers hogan outlet online shop hjc modular helmet icon motorcycle boots adidas shoes sale air jordan basketball shoes red bottom shoes christian louboutin gaerne cycling shoes hjc motorcycle helmets hogan outlet icon motorcycle jacket macna cooling vest moncler jacket sale moose racing pants nike shoes online nolan motorcycle helmets