Земјоделски
Пазарен
Информативен
Систем

Цени

МакедонскиEnglish
  • Цени на жив добиток и месо
  • Цени на овошје и зеленчук
  • Цени на добиточна храна и житарки
  • Цени на тутун и маслодајни култури
  • Цени на сорти грозје и вино
  • Цени на млеко и млечни производи и јајца
  • Цени на земјоделски внесови
  • Цени на шеќер и мед

Цени на земјоделски производи за месец април 2018

povrceВо табела 1. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец април 2018/2017 година на зелените пазари во Р. Македонија

Табела 1: Цени на зеленчук и овошје на зелените пазари

Зеленчук и овошје

Просечна најзастапена цена-април 2018

Просечна најзастапена цена-април 2017

Тренд на пораст / намалување изразен во %

БЕЛА ПИПЕРКА

141.11

142.87

-1.2%

БРОКОЛИ

101.8

126.78

-19.7%

ГРАВ

138.96

142.73

-2.6%

ДОМАТ

82.75

94.76

-12.7%

ЗЕЛЕНА САЛАТА (парче)

19.44

17.54

10.8%

ЗЕЛКА

19.71

24.9

-20.8%

ЗЕЛКА (млада-пролетна)

28.54

36.81

-22.5%

КАРФИОЛ

86.67

125

-30.7%

КОМПИР (млад)

54.76

58

-5.6%

КОМПИР

25.64

26.37

-2.8%

КРАСТАВИЦА

67.66

47.84

41.4%

КРОМИД

23.07

25.92

-11.0%

ЛЕЌА

95.5

106.67

-10.5%

ЛУК

202.5

215.65

-6.1%

ЛУТА ПИПЕРКА

182.14

164.5

10.7%

МАГДОНОС (Китка)

13.33

14.9

-10.5%

МАСЛИНКИ

195

173.33

12.5%

MOPKOB

37.5

36.05

4.0%

ОРИЗ

63.61

63.98

-0.6%

ПАШКАНАТ

87.5

94.17

-7.1%

ПРАЗ (парче)

7.85

13.56

-42.1%

СПАНАЌ

34.44

30.65

12.4%

ТИКВИЦА

72.08

78.31

-8.0%

ЦВЕКЛО

33.57

34.33

-2.2%

АНАНАС

120

106.67

12.50%

БАДЕМ ЧИСТЕН

650

675

-3.70%

БАНАНА

61.82

58

6.59%

ГРЕЈПФРУТ (Жолт)

54.79

65.56

-16.43%

Ајдаред

40.48

24.35

66.24%

Грени Смит

59.5

38

56.58%

Јонаголд

31.83

22.5

41.47%

Муцу

47.29

37.6

25.77%

Црвен делишес

60.58

39.4

53.76%

ЈАГОДА

183.33

165.88

10.52%

КИВИ

63.13

63.13

0.00%

КРУША

95.17

113.33

-16.02%

ЛЕШНИК

668.75

800

-16.41%

ЛИМОН

63.25

71.39

-11.40%

МАНДАРИНА

64.58

51.85

24.55%

ОРЕВ СО ЛУШПА

221.67

169.17

31.03%

ОРЕВ

602.14

508.33

18.45%

ПОРТОКАЛ

43.98

44.94

-2.14%

ГРЕЈПФРУТ (Црвен)

50

64

-21.88%

Во табела 2. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец април 2018/2017 година на пазарите на големо во Р. Македонија

Табела 1: Цени на зеленчук и овошје на пазарите на големо

Овошје и зеленчук

Просечна најзастапена цена-април 2018

Просечна најзастапена цена-април 2017

Тренд на пораст / намалување изразен во %

БАНАНА

52.63

55.00

-4.3%

Ајдаред

25.88

25.00

+3.5%

Златен делишес

31.34

25.00

+25.4%

Јонаголд

28

25.00

+12.0%

Муцу

30.59

25.00

+22.4%

Црвен делишес

30

25.00

+20.0%

КИВИ

40

60.00

-33.3%

КРУША

75.04

95.00

-21.0%

ЛЕШНИК

623.33

/

ЛИМОН

51.5

55.00

-6.4%

МАНДАРИНА

54.17

45.00

+20.4%

ОРЕВ

450

/

ПОРТОКАЛ

32.59

47.50

-31.4%

БЕЛА ПИПЕРКА

108.75

110.00

-1.1%

БРОКОЛИ

64.5

72.50

-11.0%

ГРАВ

89.63

/

ДОМАТ

65.63

87.50

-25.0%

ЗЕЛЕНА САЛАТА (парче)

7.42

8.50

-12.7%

ЗЕЛКА

7.84

9.50

-17.5%

ЗЕЛКА (млада-пролетна)

14.96

26.50

-43.5%

КАРФИОЛ

39.75

72.50

-45.2%

КОМПИР (млад)

37.67

35.00

+7.6%

КОМПИР

15.5

18.00

-13.9%

КРАСТАВИЦА

48.38

31.50

+53.6%

КРОМИД

16.75

15.00

+11.7%

ЛУК

207.5

200.00

+3.8%

ЛУТА ПИПЕРКА

100

80.00

+25.0%

MOPKOB

21.09

22.50

-6.3%

ОРИЗ

48.13

/

ПРАЗ (парче)

4.75

5.00

-5.0%

СПАНАЌ

17.5

14.50

+20.7%

ТИКВИЦА

44.75

40.00

+11.9%

ЦВЕКЛО

16.75

17.50

-4.3%

*Податоците за продажната цена за нето килограм или парче зеленчук и овошје која ја плаќа потрошувачот на пазарите на мало и големо, се прибираат два пати неделно, пазарниот ден и третиот ден по пазарниот. Се прибираат податоци за минимална, максимална и најзастапена цена (најзастапена цена е онаа цена која најчесто се повторува кај одреден производ, на одреден пазар, без оглед на квалитетот на производот). Цените се изразуваат во денари за килограм изразени на две децимали.

Податоците од пазарите на мало(зелените пазари) се прибрани од : Бит пазар-Скопје, Зелено пазарче- Скопје, Буњаковец-Скопје, Ѓорче Петров-Скопје Зелен пазар-Охрид, Зелен пазар –Велес, Пазар- Битола, Пазар Струмица,Зелен пазар-Штип, Пазар-Пробиштип, Пазар-Радовиш, Пазар-Неготино, Зелен пазар Гостивар.

Податоците од пазарите на големо(кванташките пазари) се прибрани од:Скопје и Струмица.

Линкови
mzsv
Ипард
STIPS
AMISCG
TISUP
CBOT
AEX
usda
cheap soccer cleats cheap soccer shoes soccer shoes near me mercurial soccer cleats indoor soccer shoes adidas mercurial soccer cleats nike mercurial superfly adidas soccer shoes kids soccer cleats cheap soccer cleats cheap soccer shoes soccer shoes near me mercurial soccer cleats nike mercurial superfly adidas soccer shoes kids soccer cleats adidas trainers hogan outlet online shop hjc modular helmet icon motorcycle boots adidas shoes sale air jordan basketball shoes red bottom shoes christian louboutin gaerne cycling shoes hjc motorcycle helmets hogan outlet icon motorcycle jacket macna cooling vest moncler jacket sale moose racing pants nike shoes online nolan motorcycle helmets